Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Tίθεται επί τάπητος ο εργατικός έλεγχος στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

Σημαντική είδηση από την Βόρεια Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργατών για πέρασμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής σε εργατικό έλεγχο. Δείτε την ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ:

 
Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι αγώνας όλων μας.
Εργατικός-κοινωνικός έλεγχος, η απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

Οι 70 εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (θυγατρική της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ) έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες το δικό τους σκληρό αγώνα για να μην χάσουν τη δουλειά τους, για να πληρωθούν τα οφειλόμενα από το Μάη του 2011 δεδουλευμένα.
Στη θέση των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. βρισκόμαστε ή απειλούμαστε να βρεθούμε όλοι όσοι εργαζόμαστε και στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, από τη συντονισμένη επίθεση εργοδοτών και κυβερνήσεων. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, η τρομοκρατία, η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η απλήρωτη-ανασφάλιστη εργασία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ανεργία που ξεπερνά το 25% είναι το φόβητρο κι οι μνημονιακοί νόμοι ο μοχλός.
Οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. με σύνθημα “Δεν μπορείτε εσείς- Μπορούμε εμείς” έχουν αποφασίσει μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις να διεκδικήσουν με κάθε εφικτό τρόπο τη διαχείριση του εργοστασίου απ' τους ίδιους! Μιας που ο πόλεμος και οι εκβιασμοί της απανταχού εργοδοσίας βασίζονται στο ότι δήθεν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν χωρίς το αφεντικό, οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. σηκώνουν το γάντι και απαντούν “Μπορούμε”!
Ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος: κόντρα στο φιλοεργοδοτικό νομικό πλαίσιο και σε μια δικαστική και εκτελεστική εξουσία που έδειξαν τα δόντια τους με την απεργοσπαστική επίθεση στη Χαλυβουργική. Όμως μπορεί να νικήσει! Με τη στήριξη όλων των εργαζόμενων! Απαιτείται γι’ αυτό να αναπτυχθεί και να γιγαντωθεί ένα πλατύ δίκτυ αλληλεγγύης και συμπαράστασης για την άμεση στήριξη των εργαζόμενων με είδη πρώτης ανάγκης ,της γνωστοποίησης του αγώνα τους πρώτα και κύρια στα σωματεία και σε εργαζόμενους με παρόμοια προβλήματα αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού με στόχο το αίτημα του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου να επεκταθεί και να αγκαλιαστεί από τους εργατικούς χώρους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και από όλη την κοινωνία!
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει αυτόν τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις.
Απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Στηρίζοντας και επεκτείνοντας την αγωνιστική αλληλεγγύη. Παλεύοντας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα κατοχυρώσει τα εργατικά δικαιώματα και θα πατάξει την εργοδοτική ασυδοσία:
  • Με θεσμοθέτηση του εργατικού ελέγχου εγκαταλειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους και κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων.
  • Με κατάργηση του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, που λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των επιχειρηματιών κι ως προθάλαμος ανεργίας για τους εργαζόμενους.
  • Με απαγόρευση των απολύσεων σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών και του μόνου εργαζομένου γονέα.
  • 7ωρο-5μερο για όλους τους εργαζόμενους χωρίς μείωση των αποδοχών .
  • Δημόσιες, κοινωνικού χαρακτήρα, επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια.

Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία που οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους θα είναι πάνω από τα κέρδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου